5 tips för att övervinna din rädsla för kanyler

Nålar. De otäcka, spetsiga sakerna som används av sjuksköterskor, läkare och tandläkare överallt. Dryckerna de injicerar är bra för dig. Men om tanken på att bli knivhuggen av en nål (som alltid är större i ditt sinne än i verkliga livet) fyller dig med rädsla, vad kan du göra?

1. Titta åt andra hållet

Om du har tur kan det fungera. Så länge förväntningsperioden innan du stöter på nålen inte är för lång kan du kanske komma undan med att vända åt andra hållet. Eller stäng ögonen om injektionen sker hos en tandläkare.

2. Kom ihåg att andas

Den här låter dum, men ofta när vi måste möta en rädsla glömmer vi att andas. Eller så andas vi grunda andetag, svälter vår kropp av syre och förvärrar situationen. Så kom ihåg att andas – trevliga, långa, långsamma, djupa andetag.

3. Distrahera dig själv

Okej, det är osannolikt att din läkare eller tandläkare låter dig spela ditt favoritvideospel medan de knivar dig med den nålen (förlåt – jag menade att du försiktigt applicerar sprutans innehåll). Men det betyder inte att du inte kan tänka trevliga, trevliga tankar medan de utför gärningen. Visualisera vad som passar dig: en sandstrand, en skogsvandring eller, om du är en stadsbor, en trång gata full av massor av människor som är villiga att hjälpa dig om det behövs.

4. Håll dig still

Det är lättare för den som använder nålen att få rätt plats första gången om du inte sitter där och skakar eller mentalt tar på dig dina snabbaste sneakers.

5. Berätta för din läkare din rädsla

Du kommer inte att vara den första personen din läkare har träffat som har en nålfobi. Dela dina känslor och bekymmer med dem. Det kommer förmodligen inte att göra injektionen bättre men det kommer inte heller att göra det värre heller.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *