Insulinsprutor – Vad du behöver veta

Insulinsprutor används för att administrera hormonet insulin i en diabetiker. Nålens storlek beror på den specifika doseringen och insulinstyrkan som föreskrivs av en läkare. De finns i olika varianter och storlekar för att tillgodose olika patientbehov. De flesta sprutor är avsedda för engångsapplikation. Diabetiker kan också använda insulinpennor, insulinpumpar och jetinjektorer för att administrera hormonet. Moderna enheter levereras med nålar belagda med speciella material som gör injektionen smärtfri.

Typer av insulinsprutor

Insulinsprutor kan i stort sett klassificeras i två kategorier: normala sprutor och insulinpennor eller injektionspennor.

Normala sprutor: En av de vanligaste och traditionella metoderna för injicering av insulin. Dessa sprutor finns i olika konfigurationer, från 28 till 31 gauge. Större mätare, mindre blir nålen.
Pennsprutor eller injektionspennor: Pennsprutor ser ut som pennor och innehåller cylinderampuller fyllda med insulin. Vissa pennor kastas när bläckpatronerna blir tomma, medan andra stöder utbytbara bläckpatroner. Det finns en fin nål ovanpå pennan. När du väl valt önskad dos genom ratten i pennan kan du trycka på kolven för att injicera hormonet.
Förutom insulinsprutor används även jetinjektorer och insulinpumpar för att administrera insulin. Valet baseras på individuella preferenser.


Jetinjektorer: Om du inte gillar injektioner kan du välja jetinjektorer. Med hjälp av högtrycksluft skickar dessa jetinjektorer en fin spray av insulin genom huden. Dessa injektorer har inga nålar.
Insulinpumpar: Dessa är pumpanordningar som du kan bära på kroppen. De är anslutna till en kateter som ligger under buken. Du kan programmera pumparna för att frigöra nödvändiga mängder av hormonet.
Hur kassera insulinsprutor

Vanligtvis upprättar lokala samhällen regler relaterade till bortskaffande av dessa sprutor. Du bör kontakta ditt avfallshanteringsföretag eller dina lokala organisationer angående säker borttagning av begagnade lansetter och sprutor. Det är bättre att prata med din lokala hälsoavdelning.

Sprutorna som finns tillgängliga idag ger verkligen bättre prestanda. De har mycket fina nålar och är belagda med speciella material för att göra injektionsprocessen så smärtfri som möjligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *